Filozofia działania
Głównymi celami naszej Grupy są optymalizacja kosztów, stabilizacja cen i planowanie produkcji świeżych warzyw oraz dostosowanie jej do potrzeb rynku, zwłaszcza pod kątem jakości i ilości towarów.
Staramy się stosować korzystne dla środowiska metody uprawy, technologie produkcji i sposoby gospodarowania odpadami. Naszą intencją jest ochrona jakości zasobów wodnych, gleby i krajobrazu oraz stymulacja różnorodności biologicznej.



Standardy jakości
Nasze uprawy prowadzimy na powierzchni ponad 750 ha i stale powiększamy ten areał.
Wszystkie warzywa uprawiamy zgodnie z systemem Global G.A.P, który świadczy o zachowaniu najwyższych standardów w procesie produkcji. System ten podlega każdego roku weryfikacji przez niezależne jednostki certyfikacyjne.
Kolejnym krokiem w rozwijaniu kontroli jakości produktów było wdrożenie certyfikatu International Food Standard (IFS), który należy do najbardziej szczegółowych systemów zapewnienia bezpieczeństwa żywności na świecie. Jest on przeznaczony dla producentów żywności, szczególnie marek własnych. Standard został opracowany w Niemczech.

Siedziba Grupy
Na Mazowszu, we wsi Wróblewo w gminie Naruszewo, znajduje się nowoczesny obiekt spełniający wszystkie światowe normy do przechowawania i pakowania naszych warzyw.
Zakład jest pod stałą kontrolą Sanepidu, Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, a także jest certyfikowana przez międzynarodową firmę Lloyd's Register, której tradycje związane z jakością i zapewnieniem najwyższych standardów w przemyśle spożywczym trwają nieprzerwanie już od ponad 250 lat.
Łączna kubatura całego budynku - ok. 87 000 m3.
Na tę powierzchnię składają się:
- 2 magazyny przechowalnicze
- 1 magazyn opakowań
- 3 magazyny surowcowe
- 3 magazyny wyrobów gotowych
- 2 hale produkcyjne processingowe
- rampa operacyjna otwarta
- 2 komory do wychładzania przywożonych z pól warzyw
- 2 vacum cooler'y do szybkiego (szokowego) schładzania sałat
Obiekt został wyposażony w system kontroli dostępu i pełny monitoring, co zwiększa bezpieczeństwo procesów produkcyjnych poprzez uniemożliwienie wejścia do siedziby firmy osób nieuprawnionych.
Obudowa budynku została wykonana z płyt warstwowych PIR o zwiększonych parametrach izolacyjności w celu zminimalizowania strat energetycznych. Zastosowanie specjalnej technologii pozwala na odzyskanie ciepła, które jest wykorzystane na ogrzanie wody oraz pomieszczeń biurowych i socjalnych.




Bezpieczeństwo żywności
Jesteśmy producentami, ale także wymagającymi konsumentami i dlatego tak bardzo dbamy o bezpieczeństwo żywności, którą Państwu oferujemy.
- Do produkcji używamy nasion (każda partia opatrzona stosownym certyfikatem) pochodzących wyłącznie od renomowanych firm nasiennych. Nie stosujemy materiału nasiennego poddanego sztucznej, genetycznej modyfikacji.
- Przeprowadzamy niezapowiedziane audyty u członków grupy. Celem tych kontroli jest potwierdzenie zgodności realizacji upraw z wymaganiami określonymi w systemach gwarantujących bezpieczeństwo upraw (nawożenie, ochrona roślin i systemy nawodnień).
- Prowadzimy analizy laboratoryjne – zarówno we własnym zakresie, jak i korzystając z usług niezależnych, akredytowanych laboratoriów. Obejmują one szerokie spektrum parametrów chemicznych (pestycydów) i mikrobiologicznych, które determinują bezpieczeństwo żywności oraz wody stosowanej do nawodnień.
- Szczególną uwagę zwracamy na stosowanie wyłącznie certyfikowanych nawozów. Nie używamy surowych nawozów organicznych.
- Swoje pola uprawne lokujemy w znacznej – i dzięki temu bezpiecznej – odległości od ewentualnych zagrożeń, jakie mogą stanowić miejsca intensywnego chowu zwierząt, składowiska odpadów, zakłady przetwórstwa mięsnego i mleczarskiego.
- Regularnie zastępujemy pestycydy naturalnymi środkami ochrony roślin, z których większość jest dopuszczona do stosowania w rolnictwie ekologicznym.
- Posiadamy wdrożone i certyfikowane systemy: jakości produkcji pierwotnej – Global G.A.P, MAAP oraz w zakładzie – HACCP, IFS, ISO 22000.

